Terug naar vorige pagina
Het drijvende clubhuis van Jachtclub Scheveningen is natuurlijk een plaatje, maar er komt nog wat bijzondere extra logistiek kijken bij een leven op het water. Jaap Barendregt vertelt over de bijzondere en soms grappige uitdagingen die samengaan met een drijvend gebouw.
Het drijvende clubhuis is in 2021 opgeleverd, en al voor de bouw was bekend dat er unieke uitdagingen zouden zijn bij een gigantische ‘woonboot’ op zout water. Net als bij woonboten lopen de leidingen vanaf de vaste kade naar het drijvende clubhuis. Een grote uitdaging bij het drijvende clubhuis komt door de grote verschillen in hoogte van het water die worden veroorzaakt door het eb en vloed van de zee.
Door de grote verschillen in waterpeil gaat het clubhuis op en neer. De flexibele elektriciteitskabel en rioolleiding moeten deze bewegingen overbruggen. Deze leidingen zullen daardoor sneller slijten en moeten dus regelmatig worden gecontroleerd op mogelijke breuken of scheuren.
Andere uitdagingen
Alhoewel de leidingen een grote uitdaging zijn, kan Jaap nog wel meer bedenken. “Toen het clubhuis werd gebouwd, moesten de werklui er wel op worden geattendeerd dat een waterpas niet gaat werken bij een drijvende constructie. Anders zouden de kozijnen en planken straks scheef worden opgehangen.”
Vanwege de grote afstand naar wal en de verschillen in waterpeil is er geen internetkabel naar het clubhuis getrokken, maar is er een krachtige geconcentreerde straal verbinding vanaf de kade naar het clubhuis gemaakt. Jaap vertelt lachend: “Maar doordat het water soms heel laag zakt, duiken we soms bijna onder de ontvangende antenne waardoor deze verbinding niet goed zou werken.”
Toch zijn er naast uitdagingen ook voordelen. Jaap: “De warmtepomp die in de kelder staat, krijgt warmte vanuit zee bijvoorbeeld! Plus het is natuurlijk heel mooi om ons clubhuis te zien midden in de haven.”