Wedstrijdverslag

(19 mrt 2017)

Hallo allemaal, vandaag is de IJskegel wedstrijd afgelast , vanwege de harde wind uit het zw windkracht 6 tot 7, met uitschieters naar 8 Bf.

We hebben besloten om de laatste wedstrijd een week uit te stellen naar 26 maart 2017.

Deze telt niet mee voor de eindprijs, want er zijn boten die met de IJspegel mee doen en boten die op die dag niet kunnen, dus de uitslag voor alle gevaren wedstrijden staan nu al vast.

We vragen iedereen in te schrijven voor de BaggerCup, dat kan hier.

Groet Flip

IJskegel14 11 9

Tussenstand 2016-2017

IJskegelen

Staat het eigenlijk wel in de Dikke van Dalen? Elke 2 weken in de winter zijn er van die gekken (lees: enthousiaste zeilers) die op hun boten stappen om met en tegen elkaar een wedstrijdje te zeilen. Geen ingewikkelde banen met boeien, maar gewoon om de bestaande betonning voor de kust van Scheveningen. Eigenlijk een toertochtje voor het hele gezin om de feeling met de zee niet kwijt te raken.

In de winter

Het winterseizoen kunnen we niet zonder te varen doorkomen. Daarom heeft de Jachtclub Scheveningen in het vrije weekend van het IJspegelcircuit de IJskegel bedacht. Niet nieuw, we doen dit alweer een tijdje, maar soms lijkt het net of niet iedereen het weet. Als we ons zo rond 10 uur verzamelen in ’t Spuigat zien we toch meestal dezelfde gezichten. Als het mooi weer is, is het altijd drukker. Aan het begin en het eind van de serie is dit ook het geval. Allemaal natuurlijk heel verklaarbaar. Tijdens de echte winter, voor zover we die nog hebben in dit land, is de kans best groot dat de wedstrijd wordt afgelast.

Varen of niet varen

Het doorgaan van de wedstrijd wordt in onderling overleg bepaald. IJs en sneeuw zijn de onbespreekbare spelbrekers, dan wordt het gewoon te gevaarlijk. Wind kan te hard zijn of golven te hoog, uiteindelijk bepaalt de schipper of zijn of haar bemanning het aan kan. Het moet wel leuk blijven.

De wedstrijd

Dat het leuk is blijkt wel weer als we op het water zijn. Velen hebben het altijd over “buitenspelen”. En dat is het ook gewoon. Lekker uitwaaien na een stressvolle werkweek. Even de kop leegmaken.  Een betere manier van inspannend ontspannen is er niet. De adrenaline voor de start, de concentratie bij de boeien en de ontlading na de finish. En dit allemaal zonder al te veel gedoe.
We varen met standaard zeilen, geen spinakers of oversized lichtweer zeilen. Dus eigenlijk geen enkele aanleiding om niet mee te doen.

En als de drive er niet is om zelf te varen dan is er vaak ook de mogelijkheid om mee te varen.  Misschien kan een bemanningspool hier uitkomst bieden. Een grote vloot aan de start geeft toch de leukste onderlinge strijd. Gezellig gedrang bij de boei. Wie maakt het beste gebruik van stroming en windshifts.

Tenslotte

Kortom een prima besteding van de zondag en een bijzonder leuk clubevenement om niet te missen. En als het IJskegelen naar meer smaakt, dan kunnen we bijna naadloos doorschuiven naar het Woendagavond zeilen.
Tot ziens op het water.
Erik van Houten (Gamble)

De IJskegelwedstrijd

Vanaf 10 uur bent u welkom in clubhuis 't Spuigat voor koffie en de briefing. We bekijken het weer en gaan kijken hoeveel rondjes we gaan doen. Op de baantekening onderaan vind je de baan, de startlijn ligt tussen de Oostkardinaal en de Westkardinaal. De start is om 12:00 uur, via kanaal 72 wordt het 10 minuten signaal aangekondigd en verder afgeteld tot de start.
De finish is gelijk aan de startlijn, maar wordt aangevaren vanuit het Noorden. Om te finishen draai je een rondje om de Oostkardinaal, neem de tijd op als je de lijn passeert. Die tijd geef je door op kanaal 72 met de naam van je schip.
De prijsuitreiking vindt dan in 't Spuigat plaats, meestal tussen 3 en 4 uur.

De data voor de wedstrijden zijn: 23-10, 6-11, 20-11, 4-12 en 18-12 in 2016, 5-2, 19-2, 5-3, 19-3, en 2-4 in 2017. De laatste wedstrijd is de BaggerCup.

Inschrijven kan bij de wedstrijdleider Flip Wiemans, email snameiw.f.[antispam].@gmail.com

De uitslagen worden per mail thuis gestuurd en komen ook op deze pagina.

JCS IJskegelbaan


Sponsoren van Jachtclub Scheveningen