Wedstrijdverslag

(19 feb 2018)

Sneller als nu zal het verslag jullie niet gaan bereiken. Op speciaal verzoek pers ik even het verhaal van gisteren er uit. Maar het ging uiteindelijk om het rekenwerk.

Maar ik doe altijd de combi anders begint het hier op een administratiekantoor te lijken. Maar wat een mooie dag was het gisteren en afgemeten aan vandaag was het zeker IJskegelweer.

Staat overigens nog niet in de Dikke Van Dale maar dat kunnen we ondertussen wel gaan aanvragen. Het weer was ook aanleiding voor een 2-tal IJspegelaars om een aanvraag in te dienen voor het mogen meezeilen van een wedstrijdje. En met de gedachte meedoen is belangrijker dan winnen heb ik daar mee ingestemd.

De drukte in het Spuigat gaf al al dat er ook behoorlijk wat bootjes naar buiten zouden gaan. Het was ook de mannen van de verkeercentrale opgevallen dat er wat gaande was. Richting 12.00 uur werd het behoorlijk druk in het startgebied. Wat ik altijd voor de start doe is bootjes tellen zodat ik weet hoeveel tijden ik binnen moet krijgen voor een uitslag. Ik bleef op 20 steken, maar het bleken er uiteindelijk toch 21 te zijn die exact om 12 uur over de startlijn gingen. Bij de Oost was het een beetje te druk doordat we allemaal probeerde op scherp te starten.

Eenmaal onderweg kregen we pas in de gaten dat het echt lekker weer was. Eigenlijk waren we meer aan het genieten dan echt hard zeilen. Wat later weer bleek in de uitslag. De nieuwkomers bleken geen nieuwelingen. Een afgetekende overwinning voor de Extra Djinn en een mooie 5e plek voor de Sea’s Out. En nu maar hopen dat er volgende week weer gepegeld gaat worden. De 2e keer pegelaars over de vloer en ze gaan gelijk met de “champagne” aan de haal. Overigens hadden we gisteren nog een nieuwkomer , de Pleiades was voor het eerst aan de start. Nog niet zo lang op Scheveningen maar al wel direct meedoen aan de IJskegel. Nog een beetje onwennig op de 20e plek maar dat gaat vast beter worden. De lichtweer omstandigheden gaf een behoorlijke vertekende uitslag. Titaantje deed het heel goed zoals vaker in deze omstandigheden en sloot de dag af met een fraaie 3e plek. En de 2e plek was voor de onder alle omstandigheden goed presterende Rapketel. Het vertekenende beeld zat hem in het feit dat er een aantal schippers waren die dachten toch een mooie uitslag te hebben gevaren maar uiteindelijk wat verder naar achteren te zijn geëindigd. Zo ook Gamble maar over 2 weken weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen.

 Tot bij de Drains,

 Erik

 

Tussenstand 2017-2018

IJskegel14 11 9

IJskegelen

Staat het eigenlijk wel in de Dikke van Dalen? Elke 2 weken in de winter zijn er van die gekken (lees: enthousiaste zeilers) die op hun boten stappen om met en tegen elkaar een wedstrijdje te zeilen. Geen ingewikkelde banen met boeien, maar gewoon om de bestaande betonning voor de kust van Scheveningen. Eigenlijk een toertochtje voor het hele gezin om de feeling met de zee niet kwijt te raken.

In de winter

Het winterseizoen kunnen we niet zonder te varen doorkomen. Daarom heeft de Jachtclub Scheveningen in het vrije weekend van het IJspegelcircuit de IJskegel bedacht. Niet nieuw, we doen dit alweer een tijdje, maar soms lijkt het net of niet iedereen het weet. Als we ons zo rond 10 uur verzamelen in ’t Spuigat zien we toch meestal dezelfde gezichten. Als het mooi weer is, is het altijd drukker. Aan het begin en het eind van de serie is dit ook het geval. Allemaal natuurlijk heel verklaarbaar. Tijdens de echte winter, voor zover we die nog hebben in dit land, is de kans best groot dat de wedstrijd wordt afgelast.

Varen of niet varen

Het doorgaan van de wedstrijd wordt in onderling overleg bepaald. IJs en sneeuw zijn de onbespreekbare spelbrekers, dan wordt het gewoon te gevaarlijk. Wind kan te hard zijn of golven te hoog, uiteindelijk bepaalt de schipper of zijn of haar bemanning het aan kan. Het moet wel leuk blijven.

De wedstrijd

Dat het leuk is blijkt wel weer als we op het water zijn. Velen hebben het altijd over “buitenspelen”. En dat is het ook gewoon. Lekker uitwaaien na een stressvolle werkweek. Even de kop leegmaken.  Een betere manier van inspannend ontspannen is er niet. De adrenaline voor de start, de concentratie bij de boeien en de ontlading na de finish. En dit allemaal zonder al te veel gedoe.
We varen met standaard zeilen, geen spinakers of oversized lichtweer zeilen. Dus eigenlijk geen enkele aanleiding om niet mee te doen.

En als de drive er niet is om zelf te varen dan is er vaak ook de mogelijkheid om mee te varen.  Misschien kan een bemanningspool hier uitkomst bieden. Een grote vloot aan de start geeft toch de leukste onderlinge strijd. Gezellig gedrang bij de boei. Wie maakt het beste gebruik van stroming en windshifts.

Tenslotte

Kortom een prima besteding van de zondag en een bijzonder leuk clubevenement om niet te missen. En als het IJskegelen naar meer smaakt, dan kunnen we bijna naadloos doorschuiven naar het Woendagavond zeilen.
Tot ziens op het water.
Erik van Houten (Gamble)

De IJskegelwedstrijd

Vanaf 10 uur bent u welkom in clubhuis 't Spuigat voor koffie en de briefing. We bekijken het weer en gaan kijken hoeveel rondjes we gaan doen. Op de baantekening onderaan vind je de baan, de startlijn ligt tussen de Oostkardinaal en de Westkardinaal. De start is om 12:00 uur, via kanaal 72 wordt het 10 minuten signaal aangekondigd en verder afgeteld tot de start.
De finish is gelijk aan de startlijn, maar wordt aangevaren vanuit het Noorden. Om te finishen draai je een rondje om de Oostkardinaal, neem de tijd op als je de lijn passeert. Die tijd geef je door op kanaal 72 met de naam van je schip.
De prijsuitreiking vindt dan in 't Spuigat plaats, meestal tussen 3 en 4 uur.

De data voor de wedstrijden zijn: 23-10, 6-11, 20-11, 4-12 en 18-12 in 2016, 5-2, 19-2, 5-3, 19-3, en 2-4 in 2017. De laatste wedstrijd is de BaggerCup.

Inschrijven kan bij de wedstrijdleider Erik van Houten, email nedjirtsdewbulc.[antispam].@jachtclubscheveningen.com 

De uitslagen worden per mail thuis gestuurd en komen ook op deze pagina.

JCS IJskegelbaan


Sponsoren van Jachtclub Scheveningen

 

Adresgegevens

Jachtclub Scheveningen
Hellingweg 98
2583 WH Den Haag

Secretariaat:
E: ofni.[antispam].@jachtclubscheveningen.com

Havenmeester:
E: retseemnevah.[antispam].@jachtclubscheveningen.com

 

Jachtclub Scheveningen is aangesloten bij:

Logo watersportverbond

LogoNFB

Inloggen


Aanmelden als nieuw lid

Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten?