Duikers in het Spuigat

In 2013 rond de zomer zijn de duikers van de Noordzee wrakduikvereniging Sirene in het Spuigat aangeland als een verweesd groepje. Het Spuigat is voor ons op de maandag opengegaan, omdat het aansluit op onze trainingsavonden in het zwembad.

We hebben eerst de kat uit de boom gekeken en hebben in het najaar 2013 besloten alle leden lid te maken van de Jachtclub Scheveningen. 

Sirene is opgericht in 1974. De aankoop van de Zeeschuimer, een oude Noordzeebotter uit 1927, was de volgende stap. De boot is helemaal ingericht op duiken en had als thuisbasis Scheveningen. Lange tijd lagen we naast museumschip ex Hr MS Mercuur A856.

De vereniging heeft altijd rond de 50/60 leden gehad die actief waren met wrakduiken. Bijna iedereen deed klussen, vooral in het voorjaar om de boot vaarklaar te krijgen voor vlaggetjesdag. Dat werd dan ook altijd uitbundig gevierd op de boot met familie, vrienden en uiteraard met haring en bier. Vaak hadden we een kraampje op de kant met vondsten van allerlei wrakken en stond er iemand achter met veel kennis van de schepen op de bodem van de Noordzee. 

Vanaf 2007 is de vereniging steeds meer vergrijsd en wordt er minder gedoken. De mogelijkheden in binnen- en buitenland blijven enorm en staan nog steeds op ons lijstje. Er is over de hele wereld nog zoveel moois te zien en ook in Nederland is het prachtig duiken met zijn koudere water fauna, flora en talloze wrakken. De vereniging heeft inmiddels een aantal nieuwe leden uit de volgende 2 generaties mogen opleiden maar daar mag best nog wat bij. Dus nieuwe leden, met of zonder brevet,  zijn van harte welkom. 

In 2012 is echter pijnlijk duidelijk geworden dat het houden van een eigen schip met weinig leden niet meer houdbaar was. Uiteindelijk hebben we met pijn in het hart het schip verkocht.

Tja, daar stonden we dus ineens op straat, we konden het eigenlijk zelf niet geloven. We waren onze identiteit kwijt. Een flinke kater, maar….. 

Inmiddels hebben we in het Clubhuis van de Jachtclub een nieuw en gezellig thuis gevonden.

We hebben 3 vitrines in het Clubhuis t gezet om vondsten van onze duiken tentoon te stellen. Om het jaar willen we wisselen; tot nog toe tentoonstellingen over de volgende wrakken: De Elbe 2014, De Delft 2015, De Kruisers 2016, glas van het poppetjeswrak 2017 en 2e WO 40-45. Er wordt geprobeerd zo mogelijk jaarlijks een lezing in de Jachtclub te geven over het bewuste wrak. Tot nu heeft Herman Schoute mooie verhalen verteld. 

Naast het duiken wordt er op de maandagavond door een aantal nog volop met veel enthousiasme gezwommen en onderwater gehockeyd in het zwembad De Blinkerd in Scheveningen. Zoek eens op youtube naar beelden van deze sportieve bezigheid! 

Tot ziens bij OWSV Sirene, wil je meezwemmen of onderwaterhockeyen, laat het ons weten. Elke week op maandag in de Blinkerd van 20.30-21.15 uur

 

Vriendelijke groeten het bestuur van Sirene

Bettina van Elk, voorzitter

Edwin Wijnants, penningmeester

René Koops, lid vanuit de activiteiten commissie

 

logo-sirene-003

Wil je meezwemmen op de maandagavond in zwembad de Blinkerd te Scheveningen van 20.30 tot 21.15?

Het is vrij zwemmen de eerste 25 minuten in de lengte, daarna in de breedte van het zwembad Om 20.55 wordt in het diepe gedeelte onderwater gehockeyd.

onderwater-hockeyIn het ondiepe kan er gewoon verder gezwommen worden.

We zwemmen meestal met een onderwaterbril en vinnen (snorkeluitrusting). Dat hoeft natuurlijk niet. 

Prijs is € 140 per jaar voor leden ouder dan 21, € 120 jonger dan 21 jaar. 

 

Kom eerst een paar keer meezwemmen als proef. 

Opgeven bij Bettina van Elk: 01x01xb.[antispam].@gmail.com, telefoon 070 3652765/0616231695

duikles1

 

 

 

 

 

hockey-1-2017

 


Sponsors Jachtclub Scheveningen

Jachtclub Scheveningen is aangesloten bij: