Wedstrijdverslag van 12 maart 2017

IJspegeltrophy wedstrijden op 12 maart 2017

Voor zondag 12 maart wordt er niet veel wind voorspeld. De golfhoogte staat op 20 cm. De zon zal af en toe door het wolkendek heen breken. De temperaturen lopen op tot 15 graden. In Scheveningen lijkt de lente in aantocht.

Om half tien vertrekt de Albatros, het wedstrijd comité schip van de IJspegeltrophy wedstrijden,  van de kade in Scheveningen en vaart naar zijn ankerplek  1,6 nm west van de haveningang. De zee is inderdaad vlak, maar de vlaggen wapperen nog wel. We meten 7 knopen wind.

Tot 13.00 uur hebben we een zuidgaand tij. Het is twee dagen voor springtij. De bovenboei gaat op 150 graden en daarmee staat de stroom dwars op de baan.

Om half twaalf vertrekken de TwoHanded boten voor een baantje van 10 nm. Het is enigszins dringen op de startlijn, hoewel  Imajine  omhoog geduwd wordt door Windsprint gaan alle boten keurig na het startschot over de lijn. Bij groep 1 gaat Delft Challenge als eerste naar de bovenboei. Op de IJsvogel zien we Erik van Vuuren achter het roer staan.  Bij groep 2 varen Lucifer en Ruimte naar de pinend.  Rosetta komt over stuurboord en vindt een plekje om over bakboord verder te varen. Saffier Nitro komt over stuurboord bij de pinend, gaat overstag, vaart de boot precies tussen de opkomende andere boten en de boei door en valt daarbij in het startschot.

FSC 2669 2

De wind is draaierig van karakter en komt niet boven de 7 knopen. Bij groep 1 komt Delft Challenge als eerste naar beneden. Gevolgd door People met IJsvogel op de hielen. Barracuda en Big Biche volgen. Bij de finish, na het tweede rondje, ligt Delft Challenge nog steeds voorop en zal gecorrigeerd deze race ook winnen. People komt als tweede, maar moet gecorrigeerd IJsvogel voor laten gaan.

Ondertussen heeft Flying Dolphin, van groep 2, de boei ook al gerond. Nitro volgt als tweede, Redan en Joule als derde en vierde boot. Antares komt als elfde langs en Windshift als twaalfde. Impuls vaart maar 1 rondje en komt weer naast de Albatros liggen.

FSC 2703 2

Bij de finish ligt Flying Dolphin goed voorop, Joule is in tijd opgeklommen naar de tweede plek en laat Nitro achter zich. Gecorrigeerd wordt Flying Dolphin eerste en Joule tweede. Saffier Nitro komt op de derde plek en Lucifer verovert de vierde plek. Antares finisht nog binnen de tijdslimiet. Helaas haalt Windshift het net niet en krijgt daardoor een dnf. Impuls had al een dnf.

Wind is weer wat gedraaid en zit onder de 4 knopen. De uitstel gaat erin. TwoHanded zien we ook om ons heen draaien en weinig voortgang maken. We horen later dat een aantal vanwege de windstiltes door de stroom op de boei Yankee werden gezet. Uiteraard met alle gevolgen van dien. Vanaf het startschip kunnen we ook zien dat Junique ver voorop ligt.

Om 13.15 uur is er weer genoeg wind om te starten. De stroom gaat om en ook de Albatros komt met zijn neus de andere kant op te liggen. Met de bovenboei op 100 graden en afstand 0,65 nm gaan de boten voor twee rondes op stap.  IJsvogel gaat in zijn groep als eerste. Saffier Nitro probeert hetzelfde spelletje als bij de eerste race, maar we zien ze daarna een rondje draaien. Toch de boei geraakt? Lucifer vertrekt als eerste naar de bovenboei. Impuls gaat dapper als laatste over de lijn.

FSC 2797 2

Er staat niet veel wind en af en toe zijn er windwakken. Bij de benedenboei zien we bij groep 2 een samenklontering van boten. Dan een heleboel geschreeuw, Redan komt met snelheid van vrij achter en denkt ruimte te hebben bij de boei. Het lukt niet en we zien ze terug komen om het opnieuw te proberen.  Regel 18 nog maar eens bestuderen.

Ondertussen is de Dickson gestationeerd bij boei S1 om de Two Handed af te korten. Junique heeft een enorme voorsprong opgebouwd. Zij finishen om 14.11 uur en de rest van het TwoHanded veld heeft nog tot 16.00 uur de tijd om te finishen.

Delft Challenge en People komen voor de tweede keer naar beneden en finishen om 14.19 uur. Stroom neemt toe en wind neemt af. IJsvogel volgt al snel, we kunnen ze vanaf de Albatros bijna aanraken. Maar door de toegenomen stroom en afnemende wind lukt het ze niet om te finishen. Langzaam maar zeker drijven ze af richting IJmuiden. Zo vergaat het ook de overige deelnemers van groep 1 en alle deelnemers van groep 2. Saffier Nitro in winnende positie stroomt ook langzaam maar zeker af naar IJmuiden. Rosetta gooit nog een ankertje uit.  Helaas verdwijnen alle boten langzaam uit zicht en blijft Rosetta eenzaam achter, slingerend achter zijn anker. Dan gaat voor groep 2 de November erin. Deze race wordt afgebroken. Voor groep 1 geldt de tijdslimiet, maar geen enkele boot van groep 1 zal de finishlijn nog passeren. Alle boten worden naar de haven gestuurd. Er volgen geen wedstrijden meer.

In de verte bij boei S1 ligt de Dickson eenzaam te wachten op finishers van de TwoHanded. Ook voor de TwoHanded  is het helaas op een  drijfpartij uit gelopen en sluit om 16.00 uur de finish met maar 1 boot op de finishlijst.

Zo gaan we terug naar de wal. De lente heeft zijn intrede gedaan in Nederland. Het was warm in Den Haag, zowel voor deelnemers van de IJspegeltrophy, als de deelnemers van de City-Pier-City loop.

We hebben voor de IJspegeltrophy wedstrijden nog twee wedstrijddagen te gaan en we hopen iedereen weer te zien op zaterdag 25 en zondag 26 maart als er om de Atoomcup wordt gevaren.

Aly Anink-van Driel


Sponsoren van de IJspegelTrophy

VanVuuren400

 

 MeeuwisseLogo