Wedstrijdverslag 12 februari 2017

IJspegel 7: 12 februari 2017

In de nacht van zaterdag op zondag valt er een dik pak sneeuw in Nederland. Op zondagmorgen gaan  wij in een witte wereld op weg naar Scheveningen voor een IJspegelwedstrijd.  In Scheveningen zijn de bomen sprookjesachtig mooi. Het lijkt of er meer sneeuw is gevallen, maar waarschijnlijk is het de rijp van een mistige nacht. Op zee is het zicht nog matig tot slecht. De temperatuur zit rond het vriespunt.

1

Voor het clubhuis zijn de paadjes al schoongeveegd. En in het clubhuis smaakt de koffie weer goed. De zeilcommissie besluit dat er vanwege de kou maar twee korte wedstrijdjes worden gevaren. De Twohanded krijgen een baan van 14 nm en mogen weer als eerste van start. Verder blijft Erik deze dag ivm een griepje in bed. Geen filmpjes dus van start en aanverwante zaken.

En na dit alles gaan we naar de Albatros waar Gerrie alle sneeuw al van het dek heeft weggespoten. De boeienboot, nog bedekt met veel sneeuw, wordt bemand door Arjan en Hans. Hans is helemaal uit Groningen komen rijden om ons te helpen de baan erin te leggen.

 Stormmeeuw

Om 10.14 uur liggen we met de Albatros 1,7 nm Noord van de haveningang voor anker. De wind zit op 90 graden en heeft een kracht van gemiddeld 20 knopen. De stroom staat tot 14.00 uur naar de zuid. De bovenboei gaat op 1,1 nm en de TwoHanded krijgen een baan van 14,6 nm. Het zicht is matig, maar goed genoeg. De kust van Scheveningen, met deze keer een wit strand, hult zich in de mist.

Om 11.30 uur gaat de TwoHanded klasse van start. De Happy heeft een mooie start, alle boten vertrekken over bakboord, Maverick kiest voor een stuurboordstart.  

3

Daarna start groep 1. Barracuda is als eerste weg gevolgd door IJsvogel en bij groep 2 gaat de Redan als een speer over de startlijn. En op de bak van de Albatros is het heel erg KOUD.

We volgen groep 1 en 2. People komt als eerste van groep 1 bij de benedenton aan, maar dendert door tot bijna bij de pinend.  

4

IJsvogel  profiteert daarvan, gaat binnendoor en vaart daarna voorop. Barracuda volgt. Bij groep 2 voert Redan de troepen aan. Zij ronden keurig de benedenboei. Flying Dolphin volgt na ongeveer 1 minuut. Dolce Vita komt als derde, maar moet Joule ruimte geven bij de boei en komt  daarbij als eerste uit de strijd. Dat het toch wel flink waait zien we aan Sirena die even met spi en al plat gaat. Zij varen in westelijke richting weg en we zien ze een tijdje niet meer. Antares, Lucifer en Penny Wise zitten elkaar aardig op de hielen. Windshift sluit de gelederen. Van Rosetta krijgen we bericht dat zij “een vrouw overboord “ hebben gehad. Gelukkig is zij weer veilig aan boord, maar keert Rosetta terug naar de haven om bij te komen van dit incident.

Dan is het alweer tijd voor de finish van groep 1. People komt als eerste aan. In tijd hebben zij de IJsvogel verslagen maar gecorrigeerd wint de IJsvogel, People wordt tweede en Baracuda eindigt op een derde plek.

5

Bij groep 2 komt Redan full speed aanstuiven en gaat als eerste over de finishlijn. Pas 3 minuten later komt Joule als tweede over de lijn, wel met Flying Dolphin in haar kielzog. Dolce Vita en Antares ontlopen elkaar ook niet zoveel. Lucifer komt daarna mooi aanzeilen. Als laatste finisht Penny Wise. Windshift geeft aan deze race vroegtijdig te stoppen. Gecorrigeerd wint Redan,  wordt Joule tweede en Dolce Vita derde.

6

Voort gaat het weer. Het blijft koud. De wind neemt iets toe, maar het zonnetje wil er wel door komen. Om 12.50 uur starten we groep 1 weer weg voor twee rondes. ijsvogel gaat mooi als eerste over de lijn met People en Barracuda vlak achter zich. Bij groep 2 zijn Redan en Dolce Vita bij de start zeker een bootlengte te vroeg over de lijn. Zij krijgen de X vlag en komen terug om daarna de strijd met de elementen vol aan te gaan. Langzaam maar zeker wordt het zicht beter en zien we de TwoHanded in de verte varen. Daan van de Dickson deelt mede dat de eerste TwoHanded de Houtrust hebben gerond en weer op weg zijn naar de Yankee boei.

People,  Ijsvogel en Barracuda zitten elkaar ondertussen op de hielen. Bij groep 1 en 2 is de strijd in volle gang. Flying Dolphin vaart fier voorop bij groep 2. Redan volgt ongeveer een minuutje later. Antares op de derde plek. Sirena doet weer mee, maar laat haar spi bij de benedenboei glippen en deze wappert ver voor de boot uit. Zij ronden wel de benedenton met inclusief de Albatros, maar geven daarna aan materiaal pech te hebben en huiswaarts te moeten keren. Dan zien we de spi’s van groep 1 al weer aankomen en finishen de drie deelnemers van groep 1 vlak na elkaar. People weer eerste in tijd, maar gecorrigeerd is IJsvogel  1 en Barracuda 2. Flying Dolphin wint zowel in tijd als gecorrigeerd deze tweede race in groep 2 en wordt Redan tweede.

Bij de wandelpier signaleren we de eerste TwoHanded deelnemer. Daar moeten ze de Pier Scheveningenton ronden, die er echter niet blijkt te liggen. TwoHandeddeelnemers weten van wanten. Zonder enig gemor wordt deze boei virtueel gerond en komen de deelnemers tenslotte allemaal finishen. Junique wordt eerste in tijd en gecorrigeerd, Maverick tweede. Firestorm finisht als laatste en sluit daarmee de rijen van deze koude echte winterwedstrijd voor de kust van Scheveningen.

2

En dan is er nog in het warm opgestookte clubhuis een gezellig prijsuitreiking. Een dagje winterzeilen zit er weer op.

Aly Anink-van Driel

Foto credits: Anke Haadsma


Sponsoren van de IJspegelTrophy

VanVuuren400

 

 MeeuwisseLogo