Wedstrijdverslag Albatros 27 november 2016

Alle vlaggen uit de kist op IJspegel van 27 november 2016

Als we op zondag 27 november met de Albatros de zee opvaren, worden we verwelkomd door een mooie regenboog. Het is licht bewolkt en er staat een behoorlijke swell.  De verwachtte wind van 16 knopen laat nog op zich wachten. Er staat voorlopig niet meer dan 6 knopen wind en daar zullen de IJspegelaars het voorlopig mee moeten doen.

Regenboog

We gaan 1,2 nm Noord van de haveningang  met zicht op reuzenrad en bungy-jump voor anker. Volgens Gerrie kost een ritje in het reuzenrad wel € 9,00 en als je je naar beneden wilt laten storten kost een bungy-jump € 65.  Ach, schommelen op de Albatros is zo gek nog niet.

Bungy jump en reuzenrad

De wind laat nog steeds op zich wachten en zit voorlopig op 010 graden. De boevenboei gaat naar 1.1 nm en een eerste poging om te gaan starten wordt verstoord door een enorme windshift. Uitstel gaat erin en de bovenboei wordt verlegd. In eerste instantie gaat de wind naar 050 graden, maar komt dan terug om redelijk stabiel op de 020 graden te blijven zitten.  Omdat de Twohanded een baan van 17 nm krijgen voorgeschoteld lijkt het de wedstrijdleider verstandig om deze klasse eerst weg te starten. Zodra de startlijn weer ligt gaat om 11.50 de Twohandedclass  van start.  Dat ze gretig zijn en graag willen zeilen is duidelijk. De J-Quattro is te vroeg.  X-vlag gaat omhoog. Ook Panther solliciteert naar een te vroege start maar valt nog net terug zodat wij op het startschot de oranje pinend zien tussen J-Quattro en Panther. J-Quattro komt terug en wij gaan verder met de start van groep 1 en groep 2. Bij groep 1 gaat Bucket List als eerste over de lijn en bij groep 2 zien we Rosetta nog net voor het startschot onder de lijn duiken. En zo is om 12.00 uur een ieder weer op weg om zijn rondjes te draaien. De beloofde wind van 15 knopen komt nog steeds niet opdagen en het bordje L blijft hangen.

Wij gaan aan de eieren en kijken of het allemaal een beetje loopt. Voorlopig staat de stroom naar het Zuiden en is tegen in het kruisrak. Het gaat niet snel. Maar het zicht buiten is mooi. Zo zien we Scheveningen in een lichte nevel gehuld en wil de zon er af en toe door komen. We hobbelen nog steeds als een gek. Dat wordt er straks niet beter op als de stroom naar het Noorden gaat staan.

Dan zien we de Bucket List naar beneden komen. De wind is iets naar rechts gedraaid en de wedstrijdleider vindt het te lang gaan duren. Het vervangend merkteken wordt gelegd op 0,8 nm in een richting van 025 graden. Charlie komt uit de kist en het wordt een gevecht met touwtjes en de tijd. Eén hand aan de Albatros en één hand over om een vlaggetje te knopen. Wel eens gedaan?

Het finishteam aan de vlaggen

Maar als Bucket List de benedenton rond staat Charlie fier te wapperen.  Tijdens het hijsen en omroepen gaat de stroom en ook de Albatros rond en komt met haar neus naar het Zuiden te liggen. Tijdens dit rondgaan liggen we wel even helemaal dwars op de golven en maken we een enorme schuiver.  Als ik door de kombuis naar de stuurhut wil is de weg geblokkeerd. De hele vloer ligt bezaaid met kapotte eieren. Gelukkig hadden de meesten hun eitje al  geconsumeerd en heeft Gerrie nog gehaktballen.

De race gaat door en we bereiden de finish voor. Onze Ljubinka uit Montenegro gaat fluiten, onze Natasja uit Rusland gaat de tijd opnoemen en onze Nederlandse Caroline schrijft het allemaal op, daarbij ondersteund door onze dierenarts Lan. Gelukkig spreken ze allemaal Engels.

Controle over het dek

Bucket List komt als eerste, gevolgd door de Zeilschool en Triple P. Van groep 2 gaat Joule als eerste over de lijn gevolgd door Redan en Rosetta. Daar tussen zien we ook Impuls langs komen, maar zij hebben maar 1 rondje gevaren en krijgen een dnf.  Verder finishen alle boten van groep 1 en 2 binnen de tijdslimiet. In gecorrigeerde tijd wint in groep 1 Triple P en wordt Bucket List tweede, in groep 2 wordt in gecorrigeerde tijd Redan eerste en krijgt Joule de tweede plek. De eersten van de Twohanded zijn om 13.08 uur rond bij de NAM boei. Zij hebben nog een hele weg te gaan.

Bij de tweede start wordt de boei op 030 graden , afstand 1,0 nm gelegd. Net als bij de eerste start van deze dag wordt ook deze startprocedure onderbroken omdat we weer geplaagd worden door een enorme windshift. De boei gaat naar 010 graden en blijft op 1,0 nm. We proberen het opnieuw. Duidelijk is te zien dat de stroom nu over de lijn richting bovenboei stroomt. Bij groep 1 wordt daar goed op geanticipeerd en zien we om 13.50 uur een correcte start. Bij groep 2 zijn ze erg gretig en stromen de boten massaal vlak voor het startschot over de lijn. De EV wordt gehesen en de Papa vervangen door de Uniformvlag. Nieuwe starttijd 14.05 uur. Al even voor de start zien we Flying Dolphin zich in een positie varen waar zij geen kant meer op kan. Zij zullen door de stroom over de lijn geduwd worden want onder hen ligt het hele veld. De Antares overkomt hetzelfde. En zo geschiedt het dus dat Flying Dolphin en Antares een UFD krijgen. Want als je bij de Uniformvlag één minuut voor het startschot over de lijn bent word je gediskwalificeerd. Het verschil met de zwarte vlag is dat bij een generall  recal je bij een Uniformvlag weer mag mee starten en bij een zwarte vlag er helemaal uit ligt. Welliswaar wordt de Uniformvlag de milde Blackflag genoemd, maar zo mild is hij nu ook weer niet.

Geconcentreerde wedstrijdleider

In ieder geval staat er nog steeds geen 15 knopen wind en blijft L hangen. We meten de wind op een stok hoog boven op de bak van de Albatros. Bij elke wedstrijd wordt de windmeter gereset en bij de finish wordt de gemiddelde wind afgelezen. Voor race 2 was de gemiddelde wind 7,6 knt , daar bij opgeteld 1 knoop stroom kom je op 8,6 knt en dat is nog steeds een L.

Bij de baan voor de TwoHanded is geanticipeerd op toenemende wind. Deze blijft uit. Om een ieder toch een kans te geven te finishen wordt de Dickson naar de Scheveningenton gedirigeerd om de Sierravlag te hijsen en daar af te gaan korten. Om 14.47 finisht de Junique als eerste gevolgd door J-Quattro als tweede en Firestorm volgt als derde in tijd. Als laatste zien we de spi van de Wind of Change. Zullen ze de tijdslimiet halen. Ze finishen als laatsten om 15.58 uur en zijn daarbij binnen de tijdslimiet. Enigszins teleurgesteld vernemen we dan dat Wind of Change i.p.v. de Drain E de KNS boei hebben gerond en zich daarom terug trekken. Al met al wordt deze race van de TwoHanded in gecorrigeerde tijd gewonnen door de Firestorm.

Ondertussen staan onze finishers op de Albatros alweer hun longen uit het lijf te blazen want de boten komen achter elkaar binnen. Wederom Bucket List als eerste in tijd en bij groep 2 voert Joule de troepen aan. Deze keer komt Impuls na twee rondes te hebben gevaren binnen de tijdslimiet binnen.

Ondergaande zon

Gecorrigeerd wint in groep 1 Triple P, wordt Bucket List tweede en wordt de derde plek ingenomen door Barracuda. Bij groep 2 wint ook gecorrigeerd Joule, wordt de Ruimte tweede en heeft de Redan deze keer een derde plek.

Het wordt al een beetje donker als we met de Albatros richting haven varen. Na afloop is er in het clubhuis weer een gezellige prijsuitreiking met erwtensoep van Huib.

We hebben nu alle dagen kunnen varen, dat betekent dat de inhaal dag op 18 december in ieder geval komt te vervallen. Tot over twee weken op 11 december 2016.

Aly Anink-van Driel


Sponsoren van de IJspegelTrophy

VanVuuren400

 

 MeeuwisseLogo